17 miljard of minder? ‘Klimaatdoelen tegengewerkt door fossiele subsidie’.

Nederland subsidieert het gebruik van fossiele brandstoffen elk jaar met miljarden euro’s. Om hoeveel geld het precies gaat, hangt af van wie je het vraagt. Activisten noemen vaak een getal van ruim 17 miljard euro, terwijl het kabinet het houdt op ruim 4 miljard. Hoe je het ook berekent, de miljardensteun is volgens experts niet in lijn met de klimaatdoelen.

Door de lagere belastingtarieven betaalt de industrie een stuk minder voor elke kilo CO2-uitstoot uit haar schoorstenen dan huishoudens of kleine bedrijven voor de uitstoot van hun cv-ketels en benzineauto’s. Dat signaleerde het Planbureau voor de Leefomgeving anderhalf jaar geleden.

Daardoor gaat de verduurzaming juist bij de industrie te langzaam, vindt Metten. “Door die belastingsubsidies zijn de prijzen van fossiele brandstoffen zo laag dat ondernemingen nauwelijks of helemaal geen prikkel hebben om op die brandstoffen te besparen.”, aldus Martijn Blom van onderzoeksbureau CE Delft.

Dit zijn de belangrijkste fossiele subsidies

  • Geen belasting op kerosine voor luchtvaart – 2,4 miljard euro (voor coronacrisis)
  • Geen belasting op brandstof voor scheepvaart – 1,5 miljard euro
  • Geen belasting op gas en kolen bij opwekking van elektriciteit – 800 miljoen euro
  • Verschillende kortingen op de energiebelasting voor onder meer glastuinbouw, energie-intensieve industrie en bepaalde industriële processen, maar ook voor kerken en non-profitorganisaties – 300 miljoen euro
  • Veel lagere energiebelasting voor grootverbruikers van gas – onbekend bedrag
  • Geen belasting op energieverbruik van olieraffinaderijen – onbekend bedrag

 

(Bron: nu.nl)

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.