Een einde aan plastic? EU trekt een eenduidige lijn.

Als het aan Brussel ligt gaan allerlei soorten verpakkingsmaterialen in de ban. Denk aan bijvoorbeeld frikandellen- en krokettenbakjes, shampooflesjes in hotels en veel te grote dozen van webshops. Dit is deze week verteld in Nieuwsuur.
Op de dag dat de Europese Commissie bekend maakte voor de verpakkingsindustrie is diezelfde industrie bijeengekomen om samen te kijken naar verbeteringen.

De industrie moet aansluiten op het spoor naar circulariteit. Er zijn drie stappen gepresenteerd:

  1. Verpakkingen verminderen waar dat voor hand ligt.
  2. Meer verpakkingen herbruikbaar maken.
  3. Alle verpakkingen moet gemakkelijk te recyclen zijn en zoveel mogelijk zijn gemaakt van gerecycled materiaal.

Frans Timmermans: “We kunnen ons niet recyclen uit een groeiende stapel afval.”

De verpakkingsindustrie is blij met de actie. Er is echter nog wel een gat tussen de plannen en de uitvoer. Er liggen op dit moment veel nieuw ontwikkelde grondstoffen klaar om gebruikt te worden maar die zijn nog niet goedgekeurd door de Europese Unie. De verpakkingsindustrie is enorm aan het investeren in innovatie en nieuwe ontwikkelingen.

De verpakkingsindustrie is in ieder geval blij met een eenduidige lijn vanuit de EU en ziet ook dat de doelen erg ambitieus zijn. Daar moet de EU in gaan helpen. Het duurt waarschijnlijk drie jaar voordat het wetsvoorstel om bepaalde grondstoffen goed te keuren door de EU en alle lidstaten is gekeurd.

(Bron: Nieuwsuur)

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.