Eerlijke geldwijzer geeft financiële sector een dikke onvoldoende

Het keurmerk Eerlijke geldwijzer heeft vastgesteld dat Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen te weinig doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

De drie grootste banken, vier grootste pensioenfondsen en drie grootste verzekeraars van Nederland krijgen niet alleen kritiek op in hoeverre ze hun CO2-uitstoot verminderen. Ook schieten ze volgens het keurmerk tekort in hoe ze hun doelen opstellen en meten.

Onderzoekers merkten dat niet elke financiële instelling het eens was met de manier van oordelen.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) schrijft in een reactie dat het onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer vooral is gericht op wat nog niet goed gaat.

Het Verbond van Verzekeraars zegt dat verzekeraars beleggingen pas optimaal kunnen verduurzamen als de overheid milieubelastende sectoren normen gaat opleggen.

Pensioenfondsen vinden dat de Eerlijke Geldwijzer geen rekening houdt met wat er nu in de praktijk mogelijk is. “Pensioenfondsen focussen vooral op de beleggingen waarmee ze de grootste impact kunnen hebben. De fondsen kunnen door onbetrouwbare of ontbrekende data (nog) niet overal sturen.” Wel hebben de fondsen hoop op nieuwe Europese wetgeving die bedrijven verplicht emissiedata te rapporteren.

 

(Bron: https://www.nu.nl/economie/6255813/eerlijke-geldwijzer-geeft-klimaatplannen-financiele-sector-een-dikke-onvoldoende.html)

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.