Natuurbranden worden gevaarlijker én zullen groter deel van Nederland treffen

Een groter deel van Nederland zal in de toekomst vaker worden getroffen door natuurbranden. Daarbij zijn ze veel moeilijker te stoppen. Het risico op natuurbranden neemt door klimaatverandering toe; het wordt steeds warmer én droger. Dit blijkt uit een gepubliceerd onderzoek van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), KNMI en de Universiteit van Wageningen (WU), de Vrije Universiteit en onderzoeksinstituut Deltares.

Onderliggende oorzaken:

Klimaatverandering:
Het wordt steeds warmer en droger.

Droogte:
De gemiddelde laagste grondwaterstand daalt in grote delen van Nederland. Dat zorgt ervoor dat meer planten en gewassen brandbaarder worden, wat leidt tot meer zogeheten ‘brandgevoelige dagen’.

De mens:
De meeste branden worden door de mens veroorzaakt door onvoorzichtigheid met kampvuur of barbecue. Door bevolkingsgroei én de hoeveelheid tijd die Nederlanders in de natuur doorbrengen verhoogt het risico op natuurbranden.

Het verkeer en goederentransport zal vaker ontregeld zijn, door bijvoorbeeld de inzet van hulpdiensten of rookontwikkeling. “En zonder materiële schade en bijvoorbeeld de uitval van elektriciteit kan de brandschade al oplopen tot enkele miljoenen euro’s per jaar”, vervolgen de onderzoekers. “Er zal vaker onherstelbare schade aan flora en fauna ontstaan, en de menselijke gezondheid wordt vaker bedreigd.”

(Bron: nu.nl)

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.