Oproep aan bedrijven: gebruik vooral energie als er veel wind of zon is

Bedrijven die veel energie gebruiken willen op grote schaal overstappen van aardgas op het elektriciteitsnet. Vorige jaar kwamen er bij netwerkbedrijf Stedin daarom drie keer zoveel aanvragen binnen voor nieuw elektrisch vermogen dan vorig jaar.
Stedin roept bedrijven op om vooral energie te gebruiken als de wind hard waait of de zon fel schijnt.

De energie transitie is in een stroomversnelling geraakt, goed voor het klimaat maar een probleem voor het elektriciteitsnet. De oproep van de netbeheerder aan bedrijven om soms meer en soms juist minder stroom te gebruiken, valt niet in goede aarde bij de belangenorganisatie van grootverbruikers van energie. Volgens Hans Grünfeld van VEMW moeten netbeheerders als Stedin zelf de krapte op het net oplossen.

Energie-expert Andy van den Dobbelsteen van de TU Delft vindt het wel een begrijpelijke oproep van Stedin. “Ik denk dat het logisch is, omdat we steeds meer afhankelijk zijn van duurzame energiebronnen, zon en wind met name. En die zijn fluctuerend aanwezig. Dus we zullen iets meer onze vraag moeten afstemmen op wat het aanbod is op dat moment. En niet andersom, zoals het tot nu toe is geweest.”

 

(Bron: nos.nl “Oproep aan bedrijven: gebruik vooral energie als er veel win of zon is.” 21 februari 2023)

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.